Onderhoud van lakvloeren

Waar moet u rekening mee houden?

Bij een lakvloer zorgt de aangebrachte laklaag voor bescherming van het hout. Met reiniging en onderhoud zorgt u ervoor dat deze beschermlaag in topconditie blijft en een lange levensduur van de vloer verzekerd is. Met een beetje aandacht en de juiste producten (en hulpmiddelen) blijft de vloer zonder al te grote inspanningen tevens mooi, schoon en hygiënisch.

'Dagelijkse' reiniging

Voor “dagelijkse” reiniging gebruikt u een cleaner. Normale dagelijkse reiniging van een gelakte parketvloer kan eenvoudig door de vloer te stofzuigen (in borstelstand of eventueel voorzien van een speciale harde vloeren borstel) of met een stofwisser voorzien van stofwisdoekjes.

Verder kan een gelakte parketvloer tussendoor worden gereinigd met in water opgeloste speciaalreiniger. Dit lost vuil en vet op en verwijdert eenvoudig de meeste vlekken. 

Voor onderhoud gebruikt u:

Door een laag polish aan te brengen op de vloer blijft de laklaag in optimale conditie en is een goede bescherming gewaarborgd. Met een polish beschermt u dus in feite de basisbeschermlaag. Vervolgens slijt de aangebrachte laag polish in plaats van laklaag. Verder heeft een polish een goede zogenaamde corrigerende werking, dat wil zeggen dat kleine krassen en beschadigingen worden opgevuld.

parketvloer

Hoe vaak onderhoud uitvoeren?

Het aanbrengen van een nieuwe polishlaag moet een aantal keren per jaar gebeuren. Hoe vaak is niet precies aan te geven, omdat dit beïnvloed wordt door uw gezinssituatie en leefgewoonte.

Wanneer nieuw onderhoud nodig is, kunt u makkelijk zelf beoordelen. U moet daarbij letten op zichtbare slijtage van de polish. Constateert u dat de vloer op veel plaatsen dof / schraal geworden is, dan vraagt de vloer om een nieuwe behandeling. Vanzelfsprekend treedt dit met name op op plaatsen waar u veel zit en/of loopt.

Let op! Gebruik alleen reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor houten vloeren en dus niet de normale huishoudelijke producten. Deze kunnen namelijk de onderhoudslaag of laklaag beschadigen en er bestaat een risico dat de vloer verkleurt. Ook is de kans aanwezig dat een nieuwe laag polish slecht hecht.